Overnachtingsplaatsen

Image

Afhankelijk van de manier van reizen (tentje of niet) en je eigen ingesteldheid heb je verschillende mogelijkheden.

Je hebt pelgrims en je hebt luxe-pelgrims.
Een echte pelgrim stapt met zijn bagage op de rug, al dan niet voorzien van een tentje, en slaapt op een eenvoudige overnachtingsplaats.
Maar je hebt ook de luxe-pelgrim die overnacht in hotels en waarvan de bagage wordt achterna gebracht. Ja, echt, ze bestaan! Dan is het naar mijn gevoel geen echte pelgrimstocht, het moet een beetje authentiek blijven hé? 
In België en Noord-Frankrijk zijn er geen speciale overnachtingplaatsen voorzien voor pelgrims. Je kan wel gebruik maken van een lijst van particulieren die een slaapplaats voor pelgrims aanbieden, maar die lijst is niet echt lang te noemen. Dit houdt ook wel enkele nadelen in: je moet de plaats ongeveer 24u op voorhand reserveren en het is wel de bedoeling om ’s avonds die plek dan ook bereikt hebt.

Daarentegen geeft reizen met een tentje je wel die extra vrijheid en onafhankelijkheid om te kunnen stoppen waar en wanneer je wilt. Je kan gebruik maken van een camping, een warm douchke na een lange wandeldag lijkt me heerlijk! Of je kan je huisje in het wild  of op particuliere eigendom neerplanten. Wel even aan de eigenaar vragen of het o.k. is, dat lijkt me vanzelfsprekend. Met een welgemeende glimlach moet dat zonder twijfel lukken 😉

Eens verder Frankrijk in en zeker in Spanje vormt overnachten geen probleem meer, daar heb je de albergues en de hostels (pensions) die democratische prijzen hanteren. Mensen die met de tent op de rug vertrekken sturen hun tentje dan ook dikwijls met de post terug  eens ze aangekomen zijn in Zuid-Frankrijk. In refugios slaap je op slaapzalen, er zijn douches voorzien, al dan niet warm water. Soms is er een keukentje voorzien om te koken, soms kan je er ontbijten. Je betaald er een vaste bijdrage of een vrijwillige bijdrage. Je wordt er verwelkomt door een hospitalero, iemand die zich op vrijwillige basis inzet voor de opvang van de pelgrims. Meestal gelden volgende huisregels: licht gaat uit om 22u en weer aan om 6u, om 8u is bijna iedereen weer op pad. Op de foto hierboven zie je de slaapzaal van de pelgrimsherberg van Roncesvalles, er is plaats voor 120 pelgrims!

Veel keuze hebben we niet, we willen het eenvoudig, veel vrijheid, zoveel mogelijk onafhankelijk van anderen, dus gaan we dus voor een tentje!
Nadelen van het meenemen van een tentje: extra gewicht van tent, matje, slaapzak, kookgerei maakt toch al gauw 3kg extra op de rug om mee te zeulen.
En het moet natuurlijk altijd nog eerst aangekocht worden dus dat wordt een extra uitgave.

lijst van albergues op de Camino Frances:

beknopte afdrukbare pdf versie:

http://www.caminodesantiago.me/camino-de-santiago-guides/albergues-on-the-camino-frances/

  • uitgebreidere versie:

http://www.caminosantiago.org/cpperegri … CaminoId=1

Advertenties

3 thoughts on “Overnachtingsplaatsen

  1. Hoi Els , hier een spreuk van de scheurkalender waarvan we vinden dat die voor jou van toapassing is : ‘ Als je vol vertrouwen de richting van je dromen volgt , beleef je successen die je nooit zou hebben verwacht ‘
    Carine en Stef

  2. Amai, dan staan er mij nog wel wat onverwachte successen te wachten! Hopelijk krijg ik ze allemaal verwerkt… 😉
    We spreken wel af dat we elk succes samen vieren hé? Flesje bubbels, hapjes,… meer moet dat niet zijn, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s